עקירה כירורגית – מה זה, למה ומתי צריכים לעקור שן אחת או יותר?
תהליך עקירה כירורגית הוא ביצוע עקירת שן באופן מורכב, כאשר לא ניתן לעקור אותה בצורה הרגילה. רופא שיניים מיומן מבצע את הטיפול בהליך קצר והתאוששות אחריו יחסית מהירה.
מה זה עקירה כירורגית? מתי ולמה צריכים לעקור שן? איך נוהגים אחרי הטיפול?
כל זה ועוד בהמשך המאמר:
סיבות לביצוע עקירה כירורגית
רופא שיניים ימליץ על תהליך עקירה כירורגית במקרה ועקירה רגילה לא מתאפשרת. זה קורה מסיבות שונות, למשל:
- שן כלואה בתוך החניכיים שאי אפשר לתפוס אותה באמצעים חיצוניים. נוצר צורך לבצע חתך בחניכיים עצמם כדי להגיע אל השן ולהוציא אותם משם. דוגמא אופיינית לשן כלואה כזו היא שן בינה, אשר מתפתחת בגיל בוגר. שן זו מפתחת במהירות זיהומים והיא עלולה להישבר ולהיתקע בתוך החניכיים בפנים.
- שיניים מזוהמות ודלקתיות אשר יש צורך להגיע אל השורש על מנת לסלק את הזיהום.
- שן שהשורשים שלה התעקמו עקב חבלה או מחלה, ואי אפשר להוציא אותם בשלמותם. בעקירה רגילה מושך הרופא את השן ובעקבותיה השורש, אך אם השורשים אינם תקינים הם לא יצאו במשיכה רגילה. לשם כך יהיה צורך לבצע תהליך עקירה כירורגית ולוודא כי השן יצאה בשלמותה.
אופן תהליך עקירה כירורגית
ביצוע תהליך עקירה כירורגית הוא מעין ניתוח זעיר. מדובר בפעולה פולשנית בה מבצעים חתך בחניכיים ומגיעים למקום המיועד.
החתך מבוצע לאחר הרדמה של אלחוש מקומי כדי שהמטופל לא ירגיש כאב. בעזרת חומרי הרדמה המקום מורדם היטב, ואין צורך לחשוש. רופא השיניים יקפיד לבצע קודם לכן צילום רנטגן עדכני כדי לקבל תמונה מושלמת של השן הפנימית. מבנה השורש, המצב הזיהומי ומבנה הלסת כולו יעזרו לו לבצע את תהליך עקירה כירורגית באופן בטוח וללא נזקים.
בסיום העקירה, מבצע רופא השיניים תפירה מקומית על מנת לאחות את החתך שנעשה. התפירה עדיין תחת השפעת ההרדמה והמטופל לא חש בה.
המלצות לאחר ביצוע עקירת שן
לאחר ביצוע תהליך עקירה כירורגית יש להישמע להוראות הרופא. המקום עלול לכאוב זמן מה לאחר שתפוג פעולת האלחוש. לשם כך יש להצטייד במשככי כאבים מכל סוג עליהם הרופא ימליץ, יש לוודא היטב מה לעשות במקרה של דימום.
דימום קל לא נחשב לבעייתי משום שהמקום עדיין לא התרפא, אבל במקרה של דימום מסיבי וחזק צריך לפנות לעזרה רפואית. במקרה הצורך יידרש גם סיוע אנטיביוטי כדי למנוע זיהום עתידי.