כל מה שצריך לדעת על טיפולי שורש
מבין שלל טיפולי השיניים שנעשים דרך קבע במרפאות השונות, נדמה שטיפול שורש הוא ה'מפורסם' שביניהם. זהו טיפול שכל אדם ודאי שמע עליו ורבים יעברו לפחות פעם אחת בחייהם. טיפולי שורש, אם כן, הפכו להיות נפוצים מאוד בשנים אחרונות – וכדאי שכולנו נדע עליהם יותר.
מתי ישנו צורך בטיפול שורש?
כל שן בפינו עשויה למעשה שלוש שכבות:
- הזגוגית (Dental enamel) – השכבה החיצונית ביותר, זו הנראית לעין. תפקידה לשמור על השן מבחוץ.
- הדנטין – רקמת חיבור אשר מקיפה את השן כולה, מהכותרת ועד לשורש.
- מוך השן – החלק הפנימי והרגיש ביותר של השן, ובו כלי דם ועצבים רבים.
לרוב 'חורים' בשן (עששת) אשר דורשים סתימה שגרתית, ייווצרו בזגוגית. החורים הללו ינוקו מחיידקים, ימולאו בחומר מיוחד המשמש כסתימה ובכך השן תשוב להיות בתפקוד מלא, מוגנת ובריאה. אבל כאשר העששת חודרת אל מוך השן, הטיפול בה יהיה שונה.
מוך השן, כאמור, הוא אזור עתיר כלי דם ועצבים וכאשר אלו נפגעים, הכאב צפוי להיות חזק במיוחד. בפועל, זוהי רק תחילתו של תהליך הפגיעה בשן: אם זו לא תטופל בהקדם, החיידקים יגיעו אל שורש השן עצמו ומשם אל עצם הלסת – מה שעלול להידרדר במהירות לזיהום חריף ולפגיעה משמעותית באזור כולו.
טיפולי שורש – כיצד זה מתבצע בפועל?
כאמור, זיהום וחדירת חיידקים אל מוך השן מחייבים טיפול מיידי. אם בעבר מצב זה היה מטופל על ידי עקירה בלבד, הרי שכיום עומדת לרשות הצוות הרפואי אפשרות נוספת – טיפול שורש (טיפול אנדודונטי). טיפול שורש מאפשר למגר את הדלקת והחיידקים ולמנוע את החרפת המצב.
דיאגנוזה והבחנה
עוד בתחילת התהליך יעבור המטופל סדרת צילומים שתאפשר לרופא לעמוד על היקף הנזק שנגרם לשן ועל אופיו. בהמשך, יבוצעו צילומים נוספים בהתאם לצורך, שמטרתם לספק לרופא תמונה מלאה על אנטומיית תעלות והשורש.
ניקיון תעלת שורש השן
כיצד זה קורה בפועל? במהלך טיפולי שורש מנקה הרופא את תעלות השורש, בעזרת מכשור מתאים, ממצבורי החיידקים. כיום עומדים לרשות הרופאים מכשירים מיוחדים אשר מאפשרים להם לוודא כי הגיעו אל אזור הדלקת (אזור קצה השורש). מכשירים אלה מאפשרים דיוק מירבי ומעלים את אחוזי ההצלחה ובכך משפרים את יעילות הטיפול.
מילוי ועיטום של תעלת השורש
לאחר ניקוי מלא של פנים השן ושל תעלות השורש, יוחדר אל החלל שנפער בשן חומר איטום מיוחד ובהתאם לתגובת הגוף לטיפול, יחליט הרופא כיצד להמשיך את הטיפול. אם יחליט לבצעו בשני שלבים, הוא יניח לאחר הניקוי חומר מיוחד בתוך התעלות וסתימה זמנית בכותרת השן.
לאחר מספר שבועות יגיע המטופל שוב למרפאה, שם יבוצע איטום סופי של תעלות השורש וניתן יהיה להמשיך בשיקום השן עם מבנה וכתר או עם סתימה.
יש לזכור כי בשל מצבה הרגיש של השן, היא עשויה להיות חלשה ופגיעה יותר בתום הטיפול. לכן, יש לבצע בהקדם את השיקום הסופי לשן.
יעילותם של טיפולי שורש
טיפולי שורש ידועים כיעילים למדי, אך כאשר צבר החיידקים לא נוקה מהשן כראוי יידרש חידוש טיפול שורש (נקרא גם טיפול שורש חוזר). אם גם טיפול השורש החוזר לא יצלח או כאשר בשן קיים כתר תקין, יוחלט לרוב על כריתת חוד השורש – הליך כירורגי במהלכו תנוקה הדלקת ישירות מאזור קצה השורש. בסיום הליך זה, ייכרת קצה השורש.
עובדות אלו ממחישות עד כמה חשובה מיומנותו של הרופא המבצע טיפולי שורש: טיפול אשר מבוצע ע"י מומחה לטיפול שורש יהיה בעל סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר.